Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Widget HTML #1

Kerabu Pegaga Tanpa Kelapa Paru

Bahan-bahan dalam menyediakan makanan ini ialah. Nasib bahan semua adaMaka bermulalah operasi memasak kerabu pegaga.


Kerabu Pegaga Myresipi

Tuangkan sedikit santan pekat dan gaulkan mesra.

Kerabu pegaga tanpa kelapa paru. Hiris daun pegaga kecil-kecil dan gaulkan bersama kelapa parut. Garam. Resepinya lebih kurang sama je dengan kerabu2 yang lainSaya memang suka makan kerabu2 niKerabu perut je belum sempat buat lagiyang tu lagi bestthuhuKena tunggu musim raya la baru dapat makan perut lembu lagi2 perut mudaAbah saya ada buat bisnes sampingan jual lembudaging untuk raya.

Tumbuk bawang putih bawang besar cili api udang kering isi cekur garam dan gula hingga halus. Selepas itu boleh masukkan baha n perasa. Hiris kecil lebih kurang 1 cm bersama dengan batang-batangnya sekali.

Saya boleh makan meratah ratah begitu sahaja. Kerabu Ulam Kacang Botol Pegaga Dan Daun Selom Menyelerakan. 1 cekak pegaga dipotong kecil 1 kuntum bunga kantan hiris halus 3 sudu kelapa parut digoreng sehingga perang tanpa minyak 1 sudu kecil lada hitam 1 biji cili merah hiris halus.

3 biji cili api Sekiranya suka 3 biji bawang merah. Sediakan daun pegaga segar anda. Kerabu bunga betik jambu susu.

Masukkan ke dalam sebuah mangkukbekas. Angkat dan boleh hidangkan. Bersihkan daun pegaga baik-baik dan buang batang pegaga yang keras.

Separuh lagi goreng tanpa minyak hingga kekuningan jadikan kelapa goreng. 2 sudu makan kelapa parut. Masukkan kelapa tadi ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama bahan yang ditumbuk.

Bahan A - 300 g daun pegaga - 1 cawan kelapa parut. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. KEBUN MINI SAYA 1 year ago.

Seikat daun pegaga- direndam dengan air garam dalam 10 minit. Gaul semua bahan yang ditumbuk dan dihiris nipis tadi sehingga bergaul sebati. Saya juga ada kongsikan resepi kerabu pegaga untuk wanita dalam pantang sebelum ini di SINI.

Basuh bersih toskandan hiris halus. Kukus selama 5 minit agar ramuan sebati. 1 mangkuk kelapa parut- sangrai dan tumbuk.

By Afzalina July 28 2020 August 5 2020. 1 Tumbuk semua bahan sehingga lumat kecuali pegaga kelapa parut 2 Gorengkan bersama kelapa parut tanpa minyak bahan yang ditumbuk sehingga garing wangi 3 Masukkan pegaga goreng. 50g ikan bilis opsyenal Cara-Cara.

Muffin Pisang Oat Sangat Lembut Tanpa Mixer February 17 2021. Kerabu Pucuk Pegaga ini sangat sedap bukan sahaja bagus untuk wanita dalam pantang tapi untuk orang bukan dalam pantang juga. Salam bahagia semuakali ni nak post kerabu pegaga.

1 cawan kelapa parut Ambil putih sahaja 1 labu bawang besar Dihiris 1 sudu makan gula pasir. 1 biji mangga muda saiz sederhana- disagat. Tumbuk lada hitam bawang merah dan isi ikan selayang rebus.

Kalau suka lebih pedas bolehlah ditambah hirisan cili padi. Cuma hari ini sebab nampak sangat sedap itu yang saya menjamah satu sudu sebagai konon konon untuk merasa. Kerabu Pegaga Semalam sy ke kedai Asia dan nampak pegaga ni.

Tapi entah macam tak best pulak buat goreng tepung. Rangup boleh buat kudapan. Rasa dan jika ok boleh alihkan ke dalam bekas sesuai.

65g cili merah kira-kira 5 cili 10g cili padi 8 to 9 cili 2 sudu besar jus limau kasturi. Makanan ini dikenali sebagai Kerabu Pegaga dan Bunga Kantan. Kelapa digoreng tanpa minyak hingga kuning dan diketepikan.

Gaul rata2 masukkan ke dalam kuali kemudian goreng tanpa minyak selama 1 - 2 minit. Subscribe Blog kami menggunakan Email. Masukkan kelapa perah limau dan garam secukup rasa.

Apabila ikan sudah sejuk asingkan isi ikan dari tulangnya. Panaskan kuali dan masukkan no2 goreng tanpa minyak untuk 1 - 2 minit. Gaul kelapa parut tadi bersama bahan2 tumbuk halus hingga rata.

Gaulkan rata semua bahan B dgn ramuan yang siap dikukus. Cili merah ditumbuk bersama belacan dan udang kering yang sudah digoreng. Maklumlah kerabu ni memang makanan kegemaran hehehe.

Pucuk paku dan taugeh disiang dan dicelur lalu ditos. Gaul bahan2 tumbuk halus dengan kelapa parut hingga rata. Hiris kasar daun pegaga dan daun selasih.

Kemudian masukkan daun pegaga dan juga daun cekur gaul hingga semua rata. Kemudian hiris halus kacang botol dan hiris kasar daun selom serta pegaga. Masukkan udang kering bawang kecil cili padi serta serbuk lada hitam.

Kisar bahan A dgn air yg sgt minimum sehingga lumat. Dah banyak kali Cik Wan share rasanya. 12 sudu teh garam.

5 ulas bawang merah sedikit kunyit hidup cili api kelapa parut serai dan juga sedikit belacan tumbuk bahan2 ni kecuali kelapa parut kemudian goreng sangai dalam kuali masukkan garam ikut rasa. Cukup setakat itu dahulu sekarang kita masuk bab kerabu pucuk paku. Sayur pegaga dibersihkan dan ditos airnya.

Masukkan kelapa parut dan tumbuk-tumbuk manja hingga semua nampak sebati. Sementara itu sangai goreng tanpa minyak kelapa parut sehingga sedikit keperangan menggunakan api kecil dan kacau sentiasa supaya kelapa masak sekata dan tidak hangit. Pegaga hiris halus Kelapa parut Halia Kunyit hidup Bawang putih Bawang merah Lada hitam Sedikit cili merah Sedikit ikan bilis.

Siap sedia utk dimakan. 7 biji limau kesturi. Dalam kuali kering goreng kelapa parut muda sehingga menjadi kekuningan.

RESIPI RENDANG NANGKA MUDA SAMA DAGING 3 days ago jom masak jom makan makan. Dah naik baunya angkat dan gaulkan dengan sayur2 tadi serta kerang yg dah siap direbus gaulkan sebati dan bolih la dimakan dgn nasi putih panas2. Kelapa parut digoreng tanpa minyak hingga kekuningan kemudian ditumbuk tak perlu sampai lumat.

- kelapa parut digoreng dan di kisar halus - sy guna kelapa kering yg halus so x payah kisar - gula garam secukup rasa. Kek Coklat 2 Bahan Pun Boleh Jadi. Last-last fikir buatla kerabu pegaga.

1 genggam udang kering- sangrai dan tumbuk kasar. 1 ikat ulam pegaga - dihiris halus. Cuma kali ini menggunakan pucuk paku dan juga kelapa goreng.

Pegaga ni bolehla je goreng guna tepung. Bahan B Sambal Ditumbuk3 biji cili merah. Tuang kedalam mangkuk dan campurkan dgn kerisik dan kelapa parut seimbangkan rasa dgn garam dan gula.

Masukkan juga kesemua bahan-bahan lain dan gaul rata. Sangat sedap kerabu pucuk paku. 1 gengam kelapa parut.

Kelapa parut putih - 12 biji Isi ikan rebus dicarik - 2 ekor Perahan limau nipis - 1 biji Bawang putih - Bawang merah - 1 labu ikan bilis - ikut naluri mak2 Cili api - 5 tangkai Belacan optional 15 minit. Separuh dikisar dengan 1 gelas air masak. Kemudian masukkan pegaga yang telah dipotong kecil.

Masukkan ke dalam mangkuk dan ketepikan. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Sebetulnya saya tidak pernah makan daun pegaga walaupun dikatakan sangat bagus untuk awet muda.

Bahan A300 g daun pegaga. 2 biji limau kasturi - diambil jusnya. Ikat pegaga dihiris biji bawang besar dihiris dadu serai dihiris kuntum bunga kantan dihiris biji limau kasturi perah airnya dan hiris halus kulitnya sudu besar kelapa parut yang di sangai sudu besar hirisan almond disangai gula.


Kerabu Pegaga Warisan Resepi Sheila Rusly


Urap Pegaga Menu Warisan


Tertunailah Hasrat Di Hati Resepi Kerabu Pegaga


Resepi Kerabu Pegaga


Kerabu Pegaga Untuk Wanita Dalam Pantang Azie Kitchen


Siakap Keli Kerabu Pegaga Ulam Raja Makan Ulam Pegaga Ni Untuk Awet Muda Katanya Hehehe Lauk Ni Antara Menu Fav Saya Untuk Diratah Selain Dari Makan Dengan Nasi Bila Dah

Posting Komentar untuk "Kerabu Pegaga Tanpa Kelapa Paru"