Kerabu Pucuk Pegaga Dengan Kelapa Parut
Apabila dimakan dengan nasi putih panas amat merangsang selera. Sebiji kecil kelapa parut sangai macam hendak buat kerisik tapi jangan sampai warna coklat gelap sangat.
Sediakan daun pegaga segar anda.
Kerabu pucuk pegaga dengan kelapa parut. Kemudian ada urap yang digoreng tanpa minyak untuk seminit dua. Sesiapa yang teringin buat kerabu pucuk paku boleh cubakan resepi di bawah. Hiris daun pegagaBoleh mayang halus-halus macam bunga rampaiBoleh hiris.
Bahan2 lain digorengsangai atas api hingga layu. Tambah sedikit garam dan aji kalau suka. 2 biji limau kasturi - diambil jusnya.
Belimbing buluh dihiris kemudian direndam sekejap dengan air garam. Masukkan semua bahan lain seperti kelapa parut kerisik sambal belacan hirisan bawang kecil gula garam serta perahan limau nipis. 2-3 biji bawang besar - di mayang nipis.
5 cili padi merah sikit belacan 1 genggam ikan bilisudang kering 1. KERABU PEGAGA 12 ikat Pegaga Gajah - setelah dipotong dapat semangkuk hirisan daun beserta tangkainya. Masukkan udang kering bawang kecil cili padi serta serbuk lada hitam.
Kemudian tumbuk pula kelapa parut. KERABU PEGAGA DENGAN KERANG UMMIEXCLENT SALAM RAMADHAN DAN SALAM 1 MALAYSIA. KERABU PUCUK PAKU.
Rangup boleh buat kudapan. Dah naik baunya angkat dan gaulkan dengan sayur2 tadi serta kerang yg dah siap direbus gaulkan sebati dan bolih la dimakan dgn nasi putih panas2. 12 sudu teh garam.
Bersihkan daun pegaga baik-baik dan buang batang pegaga yang keras. Seterusnya tumbuk pulak isi ikan yang direbus. 6-7 ulas bawang merah.
Cili merah ditumbuk bersama belacan dan udang kering yang sudah digoreng. Masukkan kelapa perah limau dan garam secukup rasa. 65g cili merah kira-kira 5 cili 10g cili padi 8 to 9 cili 2 sudu besar jus limau kasturi.
Nanti anda boleh gunakan tips ni untuk goreng kelapa parut khas untuk resepi kerabu ini. Kelapa digoreng tanpa minyak hingga kuning dan diketepikan. Tips Goreng Kelapa Parut Tahan Lama dan Rangup.
Pucuk paku yang sedap dan lazat dimasak dengan santan dan kelapa parut yang berlemak. Bahan perasa secukup nye. 2 3 ikat pucuk paku disiang tapi ambil bahagian yang muda sahaja kemudian basuh bersih dan celur seketika dalam air yang di didihkan- bubuh sikit garam dalm air.
Tapi entah macam tak best pulak buat goreng tepung. Masukkan daun pegaga dan bawang besar. Kerabu bunga betik jambu susu.
Saya boleh makan meratah ratah begitu sahaja. Pucuk paku dan taugeh disiang dan dicelur lalu ditos. Masukkan semua bahan tumbuk dan kelapa ke dalam kuali dan panaskan sehingga sambal nampak kering.
Terdapat 4 tips goreng kelapa parut tahan lama dan rangup. Masukkan dalam satu bekas. Rasakan bila dah cukup rasa.
1 sudu besar lada hitam. Nyok kukuq kelapa parut secawan. 1 gengam kelapa parut.
2 ikat kacang panjang - di celur sekejap. Campurkan kesemua bahan yang dihiris ke dalam bekas. 2 ikat pucuk paku - di celur sekejap.
Perahkan jus limau nipis perasakan dengan garam gula serbuk perasa secukupnya. Sedap sikit makan pegaga segar camni. Sebetulnya saya tidak pernah makan daun pegaga walaupun dikatakan sangat bagus untuk awet muda.
5-6 ekor ikan selayang - di panggang teman guna non stik plate jew 6 biji cili padi. Pucuk betik yang sudah direbus dicuci diperahkan airnya dan diracik kasar sikit. Saya juga ada kongsikan resepi kerabu pegaga untuk wanita dalam pantang sebelum ini di SINI.
Kerabu Selom Ulam Raja. Anda kena ingat bahawa sebelum goreng kelapa parut kita kena pilih jenis kelapa yang betul. Kemudian tumbuk jangan sampai halus.
Dalam bekas besar masukkan daun pegagagaramgulabahan tumbuk dna gaul rata 3. Jus limau nipis secukup nye. Bahan 1B boleh digantikan dengan taugeh pucuk paku daun selom pucuk mengkudu pucuk kaduk jantung pisang rebus dan ulam-ulam yang.
Cuma kali ini menggunakan pucuk paku dan juga kelapa goreng. Resipi ini baik sekali sebagai makanan kesihatan dan pembakar lemak dan salah satu contoh metabolic cooking yang sering diperkatakan di negara2 baratDaun pegaga mengandungi kadar serat yang tinggi herba lain dan juga jus kemon ada bahan2 anti-oxidant yang diperlukan tubuh kita untuk menyah buang segala tosik dalam badanUntuk keterangan. Last-last fikir buatla kerabu pegaga.
Sangat sedap kerabu pucuk paku. Basuh dan hiris daun pegaga 2. KERABU PEGAGA 1 cekak daun pegaga 1 cawan kelapa parut putih 12 bawang besar 12 biji limau nipis 12 sudu teh garam 1 sudu teh gula 2 sudu santan pekat Bahan tumbuk.
Kelapa parut putih - 12 biji Isi ikan rebus dicarik - 2 ekor Perahan limau nipis - 1 biji Bawang putih - Bawang merah - 1 labu ikan bilis - ikut naluri mak2 Cili api - 5 tangkai Belacan optional 15 minit. Tumbuk cili merah cili padi dan belacan hingga lumat. Mak akak memang selalu buat kerabu pegaga ni.
Selalunya mak masukkan kedalam kuali daun pegaga bila kelapa di sangai tapi kali ni akak cuma sangai kelapa yang dah bercampur dengan bahan tumbuk ajer. Pastu baru masukkan pegaga. Hiris kacang panjang pucuk ceylom serta pucuk.
1 ekor ikan kembung - panggang goreng ambil isi 5 cili padi 12 bawang besar- dadu halus 2 sudu kelapa parut putih 12 biji limau nipis sikit garam sikit gula 1. Bahan A - 300 g daun pegaga - 1 cawan kelapa parut. Pegaga ni bolehla je goreng guna tepung.
Keluarkan dan bubuh sedikit perahan limau dan gaulkan dengan pucuk betik. Hiris daun pegaga kecil-kecil dan gaulkan bersama kelapa parut. 50g ikan bilis opsyenal Cara-Cara.
Dalam kuali kering goreng kelapa parut muda sehingga menjadi kekuningan. Tuangkan sedikit santan pekat dan gaulkan mesra. 5 ulas bawang merah sedikit kunyit hidup cili api kelapa parut serai dan juga sedikit belacan tumbuk bahan2 ni kecuali kelapa parut kemudian goreng sangai dalam kuali masukkan garam ikut rasa.
Selalunya masa akak dalam pantang mak suka buat. Kerabu pucuk paku versi kelantan dicampur isi ikan dan cili padi. Boleh dihidangkan bersama lauk pauk lainnya.
Nasib bahan semua adaMaka bermulalah operasi memasak kerabu pegaga. Masukkan bahan tumbuk tadi dalam mangkuk. Gaul semua bahan yang ditumbuk dan dihiris nipis tadi sehingga bergaul sebati.
Serai satu batang nak bubuh dengan daun-daunya pun boleh kalau suka. Kacau rata dan perahkan limau kasturi. Setelah lumat bahan2 tumbuk di atas campurkan dengan kelapa parut tumbuk lagi separa lumat.
Cuma hari ini sebab nampak sangat sedap itu yang saya menjamah satu sudu sebagai konon konon untuk merasa. 1 ikat ulam pegaga - dihiris halus. 1 cawan kelapa parut elok yang muda limau nipis CARA.
Bukannya main guna jer mana yang ada depan mata. Campurkan dengan bahan2 tumbuk tadi. Kerabu Pucuk Pegaga ini sangat sedap bukan sahaja bagus untuk wanita dalam pantang tapi untuk orang bukan dalam pantang juga.
Urap pula lebih kepada ulaman seperti pucuk ubi taugeh daun turi daun selom pucuk paku dan lain2 lagi yang digaul bersama kelapa parut mentah yang telah terlebih dahulu digaul dengan bahan2 perencah seperti udang kering ikan bilis dan lain2 lagi. Cukup setakat itu dahulu sekarang kita masuk bab kerabu pucuk paku.
Kerabu Pegaga Warisan Resepi Sheila Rusly
Kerabu Ulam Kacang Botol Pegaga Dan Daun Selom Menyelerakan Buat Orang Lapo
Kerabu Ulam Kacang Botol Pegaga Dan Daun Selom Menyelerakan Buat Orang Lapo
Posting Komentar untuk "Kerabu Pucuk Pegaga Dengan Kelapa Parut"