Kerabu Selom Dan Ulam Raja
Campurkan dengan bahan2 tumbuk tadi. Contohnya kacang panjang kacang botor kubis salad jantung pisang taugeh timun dan lain-lain.
Kongsi Juadah Hari Hari Kerabu Daun Selom Bahan Bahan 1 Ikat Ulam Selom 1 Biji Bawang Besar Dimayang Nipis Nipis 1 Biji Limau Nipis Ambil Jus Saja Garam Dan Gula Secukup Rasa Kelapa
Garam dan gula secukup rasa.
Kerabu selom dan ulam raja. 3 biji cili merah. 1 ikat daun ulam raja dihiris halus ½ biji kelapa santan 1 inci halia-ditumbuk 3-4 batang serai-ditumbuk 10 biji cili Melaka-ditumbuk Udang direbus-ditumbuk sedikit 2-3 sudu air asam jawa 1 peket kerisik ½ inci belacan Bawang besar- dihiris nipis Bunga kantan -dihiris Garam gula dan sedikit serbuk perasa. Campurkan sambalbelacangaramgulabawang dan isi ikan goreng serta kelapa 3.
Ikan bilis yang garing yang dicampur dengan bahan-bahan seperti mangga muda bunga kantan cili merah cili padi jus limau dan bawang membuat kerabu ini menjadi lebih flavourful. Bahan-Bahan Resepi Kerabu Daun Selom. 5 biji cili api 4.
Secekak ulam raja. Guna kerabu ulam ini untuk menyatukan herba dan ulaman tempatan dalam satu menu sihat dan menyegarkan. Ulaman ini boleh dimakan mentah dan ada juga yang perlu dicelur.
1 sudu makan udang kering. 3 biji bawang merah. Selain digunakan sebagai ulam daun selom turut dijadikan sebagai bahan masakan utama untuk hidangan laksa dan kerabu.
1 ikat ulam raja. ½ biji kelapa parut 2. Ulam ini biasanya dibeli kerana harganya juga tidak terlalu mahal.
Cosmos caudatus adalah nama botanical bagi ulam raja. 2 sudu makan perahan limau kesturi. Masa di kampong tempohari kakak ipar buat kerabu campuran daun selom pegaga pucuk tenggek burung beberapa pucuk lagi dah lupa.
Buat Ulam buat Kerabu KERABU ULAM RAJA 1 cekak ulam raja 2 sudu sambal belacan 2 bawang merah - hiris 1 sudu teh garam ½ sudu teh gula 1 biji limau nipis 3 ekor ikan goreng ½ cawan kelapa parut putih 1. Antara ulaman yang biasa digunakan dalam kerabu ulam ini adalah daun pegaga daun selasih daun selom tauge kacang botor kacang panjang kobis ulam raja salad jantung pisang timun dan lain-lain. Selain ulaman daun selom dan bunga kantan ada juga buat kerabu ni menggunakan ulaman lain seperti ulam raja daun cekur serai dan macam-macam lagi.
2 sudu besar kerisik. 7 Khasiat Daun Selom Serta Cara Tanam daun Selom. Boleh gunakan pelbagai jenis ulam lain.
Kerabu Ulam Raja Bahan-bahan. 2 biji cili merah 3. Kerabu Ulam Raja Halus.
Bawang merah kacang botor ulam raja dan daun selom. Kerabu ni adalah resepi yang diajar oleh emak saya. 1 labu bawang besar Dihiris Garam secukup rasa.
½ cawan kelapa parut. Daun Selom memang sedap dan banyak khasiat. Bersihkan ulam raja dan hiris halus 2.
Ia enak dimakan dengan sambal belacan sambal kicap budu atau cencaluk. Ianya turut digunakan sebagai ulam sebagai makanan sampingan. 4 biji bawang merah.
Namun jika mudah untuk ditanam apa salahnya anda. Saya gunakan isi daripada ikan segar yang direbus dalam resepi ni kerana rasanya lebih sedap dan lebih terasa ikannya berbanding ikan bilis atau udang kering. Pada penggemar ulam-ulaman daun selom memang tidak asing lagi bukan saja di kalangan orang melayu malah kini orang Cina India dan kaum yang lain turut menggemarinya.
2 ulas bawang merah 5. Kerabu Selom Ulam Raja. 1 sudu kecil kerisik 9.
Dua-dua tu memang sama je rupa dia tapi berlainan rasa dan bau. Tapi yang MaDiHaA buat dirumah ni hanya gunakan daun selom ulam raja yang dibawa pulang dari kampong MaDiHaA tempohari. Lain pula bagi yang tinggal di bandar ulam ini masih boleh diperoleh terutama di pasar tani.
Versi yang pelbagai ni memang ada rasa aroma ulamnya yang membangkitkan selera. Bertambah nasi kalau ada kerabu ulam ini. Kelebihannya ialah pembersih darah menguatkan tulang serta merangsang selera makan kerana rasa dan baunya yang unik.
1 biji cili merah besar-hiris. Ikut selera dan apa yang ada di dapur. Resepi kerabu ni boleh digunakan untuk pelbagai jenis ulaman dan sayuran lain seperti taugeh pucuk paku ulam raja dan sebagainya.
Campurkan kesemua bahan yang dihiris ke dalam bekas. Perahkan jus limau nipis perasakan dengan garam gula serbuk perasa secukupnya. Dengar nama ulam-ulaman terbayang keenakan daun pegaga ulam raja pucuk betik jantung pisang bunga kantan petai jering dan banyak lagi.
Ulam raja ni ada dua jenis ada yang boleh dimakan dan ada juga yang hanya dijadikan hiasan. 4 biji cili api. Kerabu Ulam Raja Halus.
KALAU di kampung daun selom mudah didapati di parit depan rumah. 5 biji cili cili api. 1 ikat daun selom.
Daun selom atau nama botaninya Oenanthe javanica ini boleh dijumpai hampir seluruh kawasan Asia terutamanya India Pakistan Jepun Taiwan dan China. Dapatkan resipi penuh Kerabu Ikan Bilis Garing di sini. Kerabu ulam ini sangat sedap kalau dimakan bersama nasi putih panas dan ikan goreng.
Sedikit isi cekur 7. Sedikit udang kering 6. 2 biji limau kasturi 8.
Setelah lumat bahan2 tumbuk di atas campurkan dengan kelapa parut tumbuk lagi separa lumat. 2-3 tangkai daun selasih. Antara menu menarik berasaskan daun selom adalah kerabu yang.
Macam-macam menu boleh dihasilkan menggunaan ulam ini baik dijadikan kerabu dicampur dalam masakan seperti masak lemak cili api malah enak dimakan mentah sebagai ulam. Gaul bersama dengan MAGGI CukupRasa perahan jus. Dari kajian UPM ulaman Malaysia seperti ulam pegaga mempunyai paras antioksidan keseluruhan yang sangat tinggi diikuti selom dan ulam raja.
Daun Selom-hiris halus 2. 3 biji limau kasturi. Dan korang jangan pulak confuse antara ulam raja dengan pokok Rumpai Miang Mexico.
Ulam raja dibersihkan dan dicincang kasar. Oklah meh nak kongsikan resepi kerabu yang sangat sedap ni. Kacang botol-hiris halus 3.
2 labu bawang merah-mayang. Antara khasiat daun selom ialah ianya mampu meredakan demam kuning mengurangkan masalah insomnia atau gangguan tidur dan melegakan selsema.
Dari Dapur Madihaa Kerabu Selom Ulam Raja
Posting Komentar untuk "Kerabu Selom Dan Ulam Raja"