Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Widget HTML #1

Kerabu Beko

Labu boleh dimasak dengan pelbagai cara. 12 biji kelapa parut - buat kerisik.


Kerabu Beko Makanan

Hanya Buah beka yang muda dipilih untuk dijadikan kerabu atau ulaman kerana apabila matang ia akan keras.

Kerabu beko. Inilah dia rupa kerabu beko tu. Nak masak sayur labu tumis sambal belacan pun sedap tau. 3Tumbuk lada hitam dan juga 1 labu bawang merah kemudian masukkan isi ikan yang direbus tadi.

The kerabu bekos ingredient is of course the buah beko a kind of fruit similar to the Petai but is much wider and grows tall. Ulam Pucuk Beko. Yer betul k.

Nama serupa tapi mereka berbeza macam langit dengan bumi. Bawang merah 6 biji. Buah beka dibakar atas bara sebelum dijadikan kerabu atau ulaman.

See posts photos and more on Facebook. KERABU BUOH BEKO-Mengikut google Beka atau nama lainnya Bonglai turut dikenali sebagai Oroxylum Indicum dalam bahasa sainsOre Klate panggil buoh Beko. Zleq Kha cikmek_molek71 Kuantan Pahang.

Oroxylym indicum alami cirit birit. Sedap Dan Memang Puas Hati. Gula dan garam secukup rasa.

Kerabu adalah antara lauk pauk tradisional dalam kategori sayuran dan ulaman kegemaran saya. Buah beko berbentuk leper dan panjangnya kira-kira 50 cm. Ditanam khas sepokok until di jadikan ulam budu dan Juga kerabu rasanya pahit2 tetapi sedap bila dijadikan kerabu.

1Buah beko hendaklah di layurkan diatas api hingga lembik or kulit tertanggal dan dihiris nipis-nipis. Resepi kerabu ini tak terhad untuk jantung pisang saja. Tapi gambar yang diambil hari tu memang secara tergesa gesa kerana dah tak sabar untuk menikmati makan.

Then the beko is soaked in salted water to remove the bitter taste. Kerabu Beko Beka Bahan-bahannya. Buah beko ni sedap dibuat kerabu.

Roasted beko is sliced into thin strips. Hirup sup labu ni panas-panas memang seronok. 2 ekor isi ikan selayang temenung bakar - tak buh pun tak pa.

2Kelapa parut di buat kerisik dalam 3 sudu dan selebihnyer di perah santannyer. Colek Perut Limau Jebol Jambu Nawar dEKAT iSTANA colek perut. 1 Batang Beko dibakar dikikis kulit dipotong nipis 3 sudu besar kelapa parut digoreng kekuningan ditumbuk kasar.

Resepi Kerabu Beko Kelate Style Yang Mudah Dibuat. Roasted beko is sliced into thin strips. Sedap dimakan dengan nasi putih atau makan begitu saja.

Kali ini nak buat kerabu bekorasanya orang kelate je tahu buah beko lain negeri tak tahu nama apabuah beko nidaun dia pun boleh buat kerabu dan ulam celur atau mentahcicah budu campur tempoyak masuk cili wow terangkat youkhasiatnya pun adaini lah untungnya kalau suka makan ulam sedap di makan tiada mudaratrasanya nak pahit2 gitu. 3 biji cili padi. The outer skin is hard and has to be scrubbed clean by means of boiling or direct heat.

Pernah makan tak pucuk nikalau belah pantai timur ni kami panggil Pucuk Bekorasa die lemak-lemak kelat sikitboleh dimakan begitu sahaja atau dicelur. Nak guna pucuk paku ke buah mangga ke pucuk ubi ke buah beko atau nama lain bonglai pun boleh. Assalamualaikum dan selamat datang kpd semuaselamat berkenalan dan semoga terjalinlah ikatan silaturrahim antara kita sama ada perkongsian resepicorat coret kehidupan Cikgu Niey n Family sana sinimasakan Cikgu Nieydan sebagainyasmg Allah merahmati kita semuaAmin.

Sebenarnya buah beko ni pemberian jiran sekampung. Pucuk beko ulaman kampung kegemaran Mak. Macam mcam sayuran boleh dibuat kerabu seperti kulat gelam buah beko kacang panjang daun pegaga dan macam macam lagi.

10 ekor Ikan SardinSelayang. 1 keping buah beka - dibakar rebus. Dia tahu keluarga kami memang gemar makan kerabu buah beko dan kebetulan pokok beko yang beliau tanam berbuah lebat dapatlah kami merasanya.

Kacang dia selalunya di bakar dan dibuat kerabu juga. The outer skin is hard and has to be scrubbed clean by means of boiling or direct heat. 15 biji lada hitam -.

Then the beko is soaked in salted water to remove the bitter taste. Tapi buah beko tu lain sikit penyediaannya sebab kena bakar. Sekali makan kesakitan itu hilang dgn segera.

Tapi kali ni kita buat sup dulu. Kacang dari pokok beko atau buah beko ini dibuat kerabu oleh org kelantan atau hanya. Sedikit garam dan gula.

Saya memang sangat menggemari kerabu samada kerabu timun kerabu terung kerabu beko atau kerabu kulat. Kuih beko dibuat dari kelapa dan gandum kemudian dibakar. Bahan - bahan sama cuma watak utama tu bertukar la hii.

Santan dari 1 biji kelapa. Serious sangat sedap kerabu terung saya hari ini. Kerabu buah beko dah siap untuk dihidangkan.

Orang cakap sedap tapi kak tak pernah makan pun. The kerabu bekos ingredient is of course the buah beko a kind of fruit similar to the Petai but is much wider and grows tall. Dan sesuai utk membuang angin dalam badan memulihkan sakit urat dan darah tinggidan terdapat berbagai lagi khasiat dlm ulaman berguna ini.

Ya lah anak kampung inilah makanannya. Sedikit air asam limau nipis. Kira2 ada pertalian saudara juga.

Buah beka biasanya dijadikan kerabu dan ulam. Tak apalah cuba lah yang mudah - mudah dulu. Sunday October 29 2006.

Nadia rashid October 17 2014 at 407 PM. 1 biji buah bekobeka yang sudah dihiris dan dicelur. Budak budak boleh main pedang dengan buah tuanya.


Pin On Main Food


Ubi Gadung Resepi Terbaik Makanan Resep Makanan Serikaya


Pin En Recetas De Comida


Pin On Daridapurnasya


Satar Ikan Cooking Basics Dessert Appetizers Malaysian Dessert


Kerabu Buah Beka Resepi Terbaik Ubi Labu Serikaya

Posting Komentar untuk "Kerabu Beko"