Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Widget HTML #1

Kerabu Perut Santan

Nak mudahkan korang Ana dah siap-siap asingkan ikut kategori bahan utama kerabu tu seperti ayam daging perut maggi dan seafood. Perut lembu bersihkan hiris dan rebus sampai empuk.


Pin On Ita Khairi

Resipi Kerabu PerutBahan - bahan.

Kerabu perut santan. Gaulkan semua bahan-bahan yang telah dipotong tadi dan masukkan perut dan isi ikan kemudian masukkan kerisik asam limau santan lada sulah garam dan gula secukupnya. 12 bawang besar -hiris. Perut lembu perlu direbus terlebih dahulu supaya lembut dan enak dijadikan kerabu.

Padamkan apipanaskan santan bagi tujuan untuk kerabu tahan lama dan tak cepat basi. Ni mak aku cakap versi heavy macam nenek selalu buat kerabu. Mula-mula rebus perut lembu yang dah dicuci bersih dengan air serai garam dan asam keping sehingga empuk.

Ianya telah dikongsikan oleh Wan Muhammad Hafiz Satar dan a lebihkan santan untuk bagi berkuah sebab anak-anak lagi sukaKerabu pucuk paku versi kelantan dicampur isi ikan dan cili padiberikut adalah bahan-bahan yng diperlukan. Memang lain dari biasa. Kerabu Pucuk Paku Perut Kitab ikat Pucuk Paku perut Kitab pati santan ekor ikan rebus Taugeh kelapa parut goreng sudu besar sos Budu sudu kecil lada hitam Netie Rose Oven.

Bagi peminat kerabu atau yang tercari-cari resipi kerabu yang sedap dan mudah disediakan nah Ana dah siap senaraikan Resipi Kerabu yang korang boleh cuba. 1 sudu teh garam. Haa tengok gambar pun dah boleh rasa lalu kat tekak ni.

Katalah anda tak suka taugeh boleh saja ganti dengan kacang panjang atau kacang botol. Nur August 28 2017. Kerabu ni mesti rasa lemak masin manis dan masam.

KERABU PERUT SANTAN KERISIK. Tambahkan santan yang dimasak tadi juga. Bahan-bahan kerabu paku rawan ini ringkas sahaja.

Kerabu juga antara hidangan yang sudah pasti mampu membuka selera anda semasa makan. Masukkan perut lembu rebus dan paku rawan celurGaul rata dan taburkan serbuk beras goreng. Resepi Kerabu Perut Kelantan.

12 kg perut lembu - siap bersih dan rebus lembut serta hiris. Sesuaikan rasa dan siap Kerabu ni x tahan lama sebab ada santan dan bawang. Satukan semua bahan dalam mangkuk dan gaul rata.

Kerabu ni buat saya alah. Antara resepi kerabu yang anda boleh cuba. Tips untuk mendapat kerabu.

Jika direbus menggunakan periuk tekanan biarkan dimasak selama 30 hingga 40 minit. Panaskan santan dengan bahan tumbuk sampai mengelegak. Pernah cuba tak buat kerabu cara orang Kelantan.

Resepi kerabu perut ini telah dikongsikan oleh seorang pengguna facebook iaitu Cik Puan Afy AL Habibi. Bahan-bahan 1 kg perut lembu dibersihkandirebus dan di hiris nipis kacang panjang secukupnya- dihiris halus taugeh secukupnya- di cuci dan di bersihkan 1 bawang besar- hiris halus 4 biji cili padi- dihiris halus 2 biji limau nipis- ambil airnya 1 biji tomato- hiris Sedikit daun ketumbar dan daun kesum- dihiris halus. Kerabu perut sama taugeh yang mudah dibuat dan cukup sedap dimakan bersama nasi panas dan topup ikan goreng sudah memadai.

Perlu simpan dalam peti ais jika lambat dimakan. Makan ratah je pun boleh licin sepinggan. RESEPI KERABU PERUT.

1 biji limau nipis. RESEPI KERABU PERUT KELANTAN Kerabu mempunya rasa yang lengkap dengan masam manis dan pedas. Potong cili merah bawang merah bunga kantan dan kacang panjang halus-halus.

Bahan dan Cara. 100 guna resepi mak. Tak pun ganti dengan daun selom.

Untuk buat kerabu tahan lama santan perlu dimasak sehingga kering dengan bahan kisar. Ramai ke peminat kerabu. Tanpa lauk lain juga anda boleh meratahnya.

Potong perut halus-halus dan hancurkan isi ikan dan buang tulangnya. Toskan Cili api secukupnya sudu kecil belacan bakar air suam biji bawang besar dadu kecil biji tomato dadu kecil Segenggam daun kesum hiris Garam dan gula secukup rasa. Tambah sedikit air tapi jangan sampai berkuah.

Kerabu perut menggunakan santan. Pasti dah ramai yang tak sabar nak tahu bagaimana cara penyediaannya kan. Kerabu Perut Mudah Sedap.

Menggunakan santan pekat sebagai salah satu bahan utama. Ramai memberi komen yang kerabu perut ini sedap sangat. 4-5 biji bawang merah tumbuk ½ sudu makan lada hitam tumbuk CARA-CARA PENYEDIAAN KERABU PERUT DENGAN MANGGA DAN KACANG.

1 tomato masak- hiris. 1kg santan pekat segar dipanaskan sehingga mendidih Bahan pes kerabu. Bila menggunakan santan kerabu akan cepat basi.


Saya Memang Gemar Sangat Makan Kerabu Dan Bila Berpuasa Ni Macam Macam Jenis Kerabu Yang Saya Nak Makan Kalau Beli Di Bazar Ramadhan Keban Makanan


Pin On Malaysian Dishes


Nasi Kerabu Part 3 5 Nasi Kerabu Nasi Lemak


Kerabu Tauge Pucuk Paku Dan Kerang Yummy Food Chef Wan Delicious


Pin On Noxxa Pressure Cooker


Pin By Dwi Astuti On Rice Cooking Recipes Dough

Posting Komentar untuk "Kerabu Perut Santan"