Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Widget HTML #1

Kerabu Pucuk Paku Dan Tauge

Dah siaaap pucuk paku dan taugeh dicelur seketika sahaja bagi mengekalkan kerangupan dan kesegarannya. Kerabu taugeh dibuat dengan tauge yang dicelur dan bahan-bahan masakan Melayu seperti kerisik.


Pin On Cooking

2 batang serai dihiris halus.

Kerabu pucuk paku dan tauge. Hiris bawang dan cili merah dengan nipis. Akhir sekali perahkan limau dan gaul sebati. Kemudian masukkan pucuk paku ke dalam air yang tengah mendidih selama lebih kurang tiga ke empat minit sehingga ia bertukar warna.

3 Masukkan bawang cili udang kering kerisik dan gaul rata. Kesannya apabila kami ingin makan sayur tak perlu beli. Kerabu ini sangat sesuai sebagai menu ketika anda sedang berdiet.

4 Perisakan dengan garam asam limau dan gula secukup rasa. Siap untuk dihidang Tips. Kalau di kampung kami geng dapur siap buat acara ratah-ratah lagi lepas makan dan bila geng-geng lelaki dah pergi solathehehe.

Sedikit air untuk merebus pucuk paku dan tauge Cara Penyediaan Resepi Kerabu Pucuk Paku. Resepi Kerabu Pucuk Paku dulu waktu saya masih bawah umur saya kerap membantu ibonda menciptakan kerabu ini dan emak tak pernah beli kerana kami kutip dari kebun sahaja. Bawang Merah Hiris sebahagianTumbuk sebahagian Cili Merah Hiris sebahagianTumbuk sebahagian Cili Padi Belacan Bakar Ikan Bilis Perahan Limau Kasturi 2 sdb kerisik Garam Gula Secukup Rasa.

1 mangkuk kerang direbuskopek dan ambil isi Seikat pucu paku celur dan tos 3 genggam tauge celur dan tos 1 biji bawang besar dihiris nipis 4 sudu santan pekat 3 sudu besar kerisik 2 sudu air limau nipis Garam secukupnya Gula Thai rasa lemak manis. 200gm tauge dicelur. Pokok paku atau nama saintifiknya Athyrium esculentum adalah tumbuhan yang banyak terdapat di ASEAN.

Masukkan bahan-bahan yang dibancuh tadi. Cara Membuat Resepi Kerabu Pucuk Paku. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.

Kalau tak ada daun selom boleh juga masukan daun ulaman lain seperti daun pegaga pucuk paku atau daun putat. Saya boleh makan meratah ratah begitu sahaja. Cukup setakat itu dahulu sekarang kita masuk bab kerabu pucuk paku.

Saya juga ada kongsikan resepi kerabu pegaga untuk wanita dalam pantang sebelum ini di SINI. Sediakan bahan2 seperti bawang putihbawang merah lada burungikan bilis atau udang keringsedikit halia dan serai tumbuk lumat semua bahantambah sedikit gula dan garamPecahkan sebiji telur atau hancurkan sekeping tauhu ke dalam bahan tersebutPerap. Masukkan sedikit garam dan gula.

Pucuk Paku Tauge Kerang rebus. Bawang besar dan gaulkan dengan bahan yang telah ditumbuk tadi. 2 Masukkan dalam bekas yang besar.

Kisar bahan untuk dikisar sehingga halus. 1 Celur dan toskan pusuk paku dan tauge. Kerabu Pucuk Paku dan Taugeh Berkerang.

Kerabu kerang pucuk paku n tauge. 3 batang serai ½ inci lengkuas. Gaulkan rata semua bahan B dgn ramuan yang siap dikukus.

Kerang dicuci bersih dan direbus. 2 kuntum bunga kantan dihiris halus. Kerabu ini juga ringkas dan juga amat digemari berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan.

Masukkan tauge pucuk paku dan kerang ke dalam mangkuk besar. Jom like subscribe dan share Channel. Bawang Merah Hiris sebahagianTumbuk sebahagian.

300gm pucuk paku dicelur dan dipotong kasar. 1- Tumbuk Bawang Belacan dan Ikan Bilis hingga lumat. Gaul hingga semua bahan sebati.

4 sudu besar jus limau. Sedapnya kerabu pucuk paku bersama tauge ni. Masukkan kerisik bawang air limau nipis santan garam gula dan ajinomoto.

Bahan kisar tumbuk. Ummi tumbuk semua bahan di atas. Tumbuk cili padi cili merah dan belacan hingga lumat.

Campur kesemuanya dan gaul sebati. KERABU PUCUK PAKU Bahan2nya-750 gm pucuk paku 1 liter air 12 sd teh garam 250 gm tauge segar 650 gm kerang - dicuci bersih dan toskan 200 gm kelapa parut atau 100 gm kerisik jika tiada 1 biji anggaran 130 gm bawang besar 4 biji limau nipis -. Mula-mula tumbuk dulu halia serai lengkuas.

Tidak menggunakan banyak bahan dan mudah disediakan. Ayah saya memang suka berkebun banyak sayur yang dia tanam. Resepi turun temurun tak sah kalau tak buat bulan-bulan puasa ni.

Masukkan pula kelapa parut ikan bilis yg digoreng dan kerisik. Kisar bahan A dgn air yg sgt minimum sehingga lumat. Resipi Kerabu Pucuk Paku dan.

Tumbuk bawang belacan dan ikan bilis hingga lumat. Celur pucuk paku dan tauge. 6Resepi Kerabu Tauge Pucuk Paku Kerabu tauge pucuk paku ini amat mudah disediakanIa tidak menggunakan sebarang bahan mentah lain.

Sementara itu persiapan seperti kerabu mangga menyerupai sebuah salad keladi gaya Thai dari segi rasa. Masukkan bahan kisartumbuk tadi ke dalam mangkuk besarbesen. Bila dah lumat baru masukkan cili api dan belacan.

Tauge atau taugeh. Kerabupucukpaku kerabu tauge kerang dapoqcheq fiddleheadfern salad cockles boiledcockles beansprout Assalamualaikum semuaHari ni Dapoq Cheq kongsi. Kukus selama 5 minit agar ramuan sebati.

Panaskan air dalam periuk sehingga mendidih. BAHAN 300gm pucuk paku dicelur dan dipotong kasar 200gm tauge dicelur 2 kuntum bunga kantan dihiris halus 8 biji bawang merah dihiris halus 2 batang serai dihiris halus. Tambah kerisik dan perasakan secukupnya.

Masukkan tauge dan pucuk paku ke dalamnya. 1 ½ sudu besar kerisik. Siap sedia utk dimakan.

Setelah bertukar warna pucuk paku boleh ditoskan. Jantung pisang juga direbus lembut dan tauge dicelur hingga agak lembut. Kerabupucukpaku kerabu tauge kerang dapoqcheqAssalamualaikum semuaTeaser Kerabu Pucuk Paku Tauge Dengan Kerang.

Sangat sedap kerabu pucuk paku. Gaul bahan kisar halus bersama taugeh daun selom isi kerang rebus dan bahan-bahan lain. Cuma kali ini menggunakan pucuk paku dan juga kelapa goreng.

Pucuk ubi kayu digosok antara satu sama lain perah airnya dan hirisCuci sekali lagi dan toskan. Tuang kedalam mangkuk dan campurkan dgn kerisik dan kelapa parut seimbangkan rasa dgn garam dan gula. Kelihatan mudah tapi beberapa perkara perlu ambil tahu untuk mengekalkan rasa dan kesegaran ulam yang dicampur.

Masukkan jantung pisang yang dihiristauge bahan tumbuk santan pekat kerisik gula dan garam secukup rasa. Perasakan dengan garam dan gula. Kerabu Perut bersama Pucuk Paku Tauge.

Gaul sebati dan perah limau ke atasnya. October 12 2016 May 27 2017. 8 biji bawang merah dihiris halus.

Cara Menggabungkan Hero Heroinnya. Celur pucuk paku dan tauge dan selepas itu terus celup didalam air batu agar sayur lebih rangup.


Kerabu Tauge Pucuk Paku Dan Kerang Yummy Food Chef Wan Food


Pin By Maryati Shaffini On Dapoq Cheq Youtube Cooking Channel Memasak Salad Resep


Resepi Kerabu Pucuk Paku Tauge Dan Kerang Fiddlehead Fern Salad Bean Sprouts And Boiled Cockles Youtube Kerang Salad


Kerabu Taugeh Resepi Terbaik Makanan Diet Masakan Malaysia Resep Masakan Malaysia


Kerabu Pucuk Paku Cooking Food Beef


Homekreation Kitchen Corner Kerabu Paku Taugeh Ii Fern Bean Sprout Salad Ii In 2021 Bean Sprout Salad Sprouts Salad Malay Food

Posting Komentar untuk "Kerabu Pucuk Paku Dan Tauge"