Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Widget HTML #1

Kerabu Bunga Kantan Dengan Udang

4 kuntum bunga kantan. Sayur lain adalah seperti taugeh peria tomato timun lobak merah juga sesuai di buat kerabu.


Pin On Malay Dishes Found In Singapore

Sebentar tadi pusing-pusing keliling rumah sedar-sedar di tangan ada bunga kantan serai dan juga daun kaduk.

Kerabu bunga kantan dengan udang. Ikan bilis yang garing yang dicampur dengan bahan-bahan seperti mangga muda bunga kantan cili merah cili padi jus limau dan bawang membuat kerabu ini menjadi lebih flavourful. Bunga kantan dimayang halus. 12 ekor udang bersaiz besar dibersihkan dan celur 30 saat dan toskan 5 biji bawang merah kecil.

15 Minit Jumlah Hidangan. Resepi Kerabu Mangga Resepi yang tak asing lagi sebagai hindangan sampingan. Kerabu udang ini kebiasannya dicampurkan sekali dengan sotong untuk menghasilkan kerabu seafood ala thai.

Tapi kali ini kita hanya menggunakan udang dan menjadikan kerabu udang kita bertambah lengkap dengan adanya suhun. Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk. Bawang merah halia lada hitam dan udang digiling hingga lumat.

Kemudian gaulkan dengan bunga kantan. Tengok semua bahan ada kecuali bunga kantan so mulakan lah operasi membuat kerabu. Kalau menantu dia ni balik kerabu ni lah kerap terhidang atas meja.

Ini akan menjadikan nasi goreng kerabu lebih sedap. Hmm teringat ada udang baru dibeli tadi maka teruskanlah niat untuk membuat kerabu. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan gaulkan sebati.

Menggunakan Bunga Kantan Udang Kering Kacang Tanah dan Mangga Epal sebagai bahan utama. Ia merupakan bahan penting dalam penghasilan kuah laksa nasi kerabu asam pedas air asam dan banyak lagi. Masukkan cili serai tomato daun sup daun limau bunga kantan dan kacang panjang yang dihiris halus serta perahan lemon limau nipis.

Lama benar rasanya tidak membuat kerabu. Sayur kampung paling banyak yang sesuai di buat kerabu seperti pucuk paku ulam raja selom nangka muda bunga kantan daun kaduk dan banyak lagi. Sedap dimasak sebagai tumis kerabu atau dibuat sayur berkuah santan.

12 sudu kecil belacan dibakar. Boleh juga tambah ulaman dan sayur-sayuran yang lain seperti taugeh timun daun limau purut dan sebagainya mengikut selera dan kesukaan masing-masing. Kalau dihidangkan kepada kita kerabu mangga memang tak boleh lah nak tolak.

12 mangkuk udang. Di tambah dengan bahan iringan seperti kerang udang daging ayam ikan dan macam-macam lagi. Rebus lala hingga masak kopek buang kulit ketepikan.

Rasanya yang pahit mampu meningkat nafsu makan. Boleh rasa sampai kecur air liur dibuatnya. Kerabu adalah sejenis menu sayur yang dimakan mentah selepas ia digaul dengan beberapa bahan lain.

Campurkan asam jawa kerisik santan gaul rata. - boleh tambah bunga kantan dan daun kesum jika ada. Masukkan 1 sudu besar minyak masak.

Perasakan dengan gula dan garam. Paling penting perlu ada serai dan juga bunga kantan yang di hiris halus yang akan menambahkan lagi aroma dalam nasi goreng kerabu ni. Malah letak dalam nasi goreng pun sedap.

Cara Potong Bunga Kantan Untuk Kerabu Cara untuk membuat Kuah Asam Laksa tersedap untuk anda. 1 pokok brokoli - celur toskan 500 gm udang - celur toskan 7 tangkai cili padi - hiris 1 kuntum bunga kantan - hiris 1 labu bawang besar - hiris 3 biji limau kasturi - ambil jusnya beberapa tangkai daun ketumbar - hiris sedikit garam. Yang berikut cara dalam membuat hidangannya.

Hiris halus 1 batang serai ambil bahagian putih sahaja hiris halus 1 kuntum bunga kantan hiris halus 2 helai daun limau purut muda hiris halus 2 biji cili padi merah hiris halus 2 biji cili padi hijau hiris halus 4 biji limau kasturi perah jusnya. Siap dan bolehlah dihidangkan. 3 sudu makan udang kering.

Didihkan air celur udang sebentar angkat toskan. Cara Buat Kerabu Mangga Bunga Kantan. Tumbuk cili besar cili padi dan belacan kemudian masukkan dalam mangkuk.

Selalunya kita menggunakan bunga kantan dalam masakan asam pedas laksa dan nasi kerabu. 6-7 ulas bawang merah kecil - mayang nipis. Genggam bayam brazil diasingkan daun dan tangkainya biji mempelam telur dihiris halus mangkuk kecil ikan bilis goreng biji bawang merah dihiris nipis kuntum bunga kantan dihiris nipis biji cili padi merah dihiris nipis - jika suka pedas lebihkan hirisan limau nipis diambil jusnya sudu.

Bayangkan kerangupan dia sedapnya dengan rasa masam buah mangga tu. Gaul mangga dengan cili padi bunga kantan bawang merah udang kering dan kacang. Hiriskan bawang besar dan bunga kantan.

500 gm udang - dibersihkan 12 ikat daun pegaga - potong 1 inci 1 mangkuk tauge RM050 1 biji tomato - hiris 1 sudu makan sambal belacan 1 biji cili merah - cincang 1 kuntum bunga kantan - hiris jus limau kasturi Caranya. 20 Minit Masa Memasak. Kaedah Masukkan taugeh kerang kerisik bahan2 hiris dan bahan2 tumbuk dalam mangkuk gaul hingga sebati.

Kerabu Brokoli Dengan Udang. Cara Buat Kerabu Mangga Bunga Kantan. 2Resepi Kerabu Telur Masin.

Bagi penggemar ikan bilis hidangan Kerabu Ikan Bilis Garing pasti anda akan suka. Antara bahan-bahan yang biasa diguna ialah bawang merah cili api bunga kantan kerisik santan dan banyak lagi bahan-bahan yang biasanya mempunyai aroma yang kuat. Buangkan kulit mangga muda dan cencang halus ataupun parut.

Daunnya hijau cantik je lebarnya. Jika anda mahu menghilangkan rasa pahitnya terlebih dahulu dicuci sambil diramas dengan air garam. Cik gu wan faizah bertanyakan cara cara beliau menyediakan kuah.

Sejemput udang kering 12 biji kelapa Sedikit asam jawa dan garam Cara Membuatnya 1. Hidangan berasakan udang yang sangat ringkas dengan campuran salad daun kesum buanga kantan cili padi dan limau nipis memberi rasa segar. Bila dah agak-agak lembut sedikit celurkan udang sotong crab stick.

5-6 biji cili padi. Kerabu Ikan Bilis Garing. Tu yang rasa nak makan kerabu tiba-tiba.

Kelmarin tengok pokok cekur dalam pasu dah makin gemuk. Akhir sekali guna perencah maggi Thai dan gaulkan semua bahan hingga sebati. 1 labu bawang besar Dihiris 3 biji cili merah Dihiris 3 biji cili hijau Dihiris 5 biji limau kesturi Diambil perahannya 1 sudu teh gula.

Panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis sehingga garing. Sebiji mangga muda sederhana saiznya-di sagat. Kelapa diparut dan gaulkan dengan asam jawa garam gula dan bahan-bahan yang telah digiling.

Anda juga boleh menggunakan kreativiti sendiri dengan menjadikan bunga kantan sebagai kerabu. Bunga kantan adalah antara herba Melayu yang menjadi kegemaran ramai. Berikut adalah resipi- resipi yang menggunakan bunga kantan yang anda boleh cuba.

Kerabu Ikan Bilis Garing. Kerabu Bunga Betik. 2 batang bunga kantan- hiris halus.

Bunga yang didapati dari betik jantan ini amat disukai orang ramai. Kerabu udang bersama suhun ini juga sesuai dimakan bersama nasi putih panas mahupun diratah begitu sahaja. Ni resipi mak mertua.

Haruman wangi bunga kantan pasti memikat selera anda. Satukan semua bahan dalam mangkuk besar. Garam dan gula secukupnya biasanya saya guna nisbah 1sk garam-2 sb gula 1 mangkuk kelapa digoreng tanpa minyak.

Mana tidaknya bahan ini memang pelbagai guna. Seterusnya kerabu yang menggunakan telur masin sebagai bahan. Perahkan limau nipis dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.

LalaUdangKerangSotong - secukupnya ikut selera masing-masing. Bunga Kantan - 1 tangkai.


Pin On Salads Kerabu


Kerabu Sotong Bukuresepi Com Food Processor Recipes Food Seafood Recipes


Hanieliza S Cooking Kerabu Pucuk Paku Nyonya Food Malay Food Vegetable Dishes


Kerabu Taugeh Dan Kerang Easy Peasy Recipes Malay Food Malaysian Food


Pin On Food Drink


Pin On Ohmydinner

Posting Komentar untuk "Kerabu Bunga Kantan Dengan Udang"