Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Widget HTML #1

Kerabu Mangga Kelapa Parut

Kerabu pucuk paku versi kelantan dicampur isi ikan dan cili padi. Kelapa parut disangai sampai kekuningan kalau susah dapat kelapa parut pakai kerisik pun boleh.


Pin On Salads Kerabu

Mangga muda 2 biji daun kesum bunga kantan 1 batang serai 1 batang kelapa parut goreng tanpa.

Kerabu mangga kelapa parut. Gaul semua bahan hingga rata dan perasakan dengan garam gula dan perasa dengan secukupnya. 1 genggam udang kering- sangrai dan tumbuk kasar. Resepi Kerabu Mangga Ala Kampung.

Campurkan bersama kelapa parut dan tumbuk sedikit barulah di sangai masak tanpa minyak dalam kuali. Masukkan juga jus limau nipis daun bawang udang kering dan kelapa parut goreng. Potong mangga muda halus memanjang.

Buah pauhmangga muda ikan rebusbakar kelapa parut bawang merah dan cili. Kerabu Bayam Brazil Mempelam. Masukkan bayam Brazil dan kacang botol.

Bila dah lumat masukkan kelapa parut dan gaul sebati. Kerabu kerabu kuinin kerabu mangga kerabu manggo kerabu mempelam kerabu pelam kerabu siam mangga manggo mempelam pelam. Masukkan ke dalam mangkuk yang berisi bahan tumbuk bersama dengan bunga kantan yang dihiris halus.

Kelapa parut goreng tanpa minyak 1 cawan Bawang merah 3 ulas Bawang besar 1 biji Cili merah 1 biji Cili padi 4 biji Udang kering 2 sudu Sos ikan 1 sudu Jus limau nipis 1 sudu Gula secukup rasa Garam secukup rasa Caranya. Kebiasaannya buah pauh ni aku buat kerabu mangga ala siam atau buat sambal pauh. Pucuk paku yang sedap dan lazat dimasak dengan santan dan kelapa parut yang berlemak.

Bawang merah 3 ulas dan Bawang besar 1 biji. Tumbuk bawang merah dengan sedikit garam dan masukkan isi ikan. Satukan semua bahan tumbuk tadi bersama belimbing buluh yang telah dibasuh dan toskan airnya.

1 biji mangga muda saiz sederhana- disagat. Dah banyak kali Cik Wan share rasanya. Apabila dimakan dengan nasi putih panas amat merangsang selera.

Sesiapa yang teringin buat kerabu pucuk paku boleh cubakan resepi di bawah. Kelapa parut putih - 12 biji Isi ikan rebus dicarik - 2 ekor Perahan limau nipis - 1 biji Bawang putih - Bawang merah - 1 labu ikan bilis - ikut naluri mak2 Cili api - 5 tangkai Belacan optional 15 minit. Halia ½ inci Serai 2 batang- dihiris Kelapa parut 500g- digoreng tanpa minyak.

Buah pauhmangga muda ikan rebusbakar kelapa parut bawang merah dan cili padi kalau suka pedas. Seterusnya tumbuk pulak isi ikan yang direbus. Maklumlah kerabu ni memang makanan kegemaran hehehe.

Bunga kantan 1 batang Serai 1 batang Kelapa parut goreng tanpa minyak 1 cawan Bawang merah 3 ulas Bawang besar 1 biji Cili merah 1 biji. Ikan rebus boleh lebihkan untuk rasa yang lebih sedap. Nak tambah tauge dan kerang rebus pun boleh.

Cara untuk membuat Nasi Lemak menggunakan santan. Kerabu bunga betik jambu susu. Tapi hari ni aku cuba resipi kerabu pauh ala kampung - gara2 makan kat kampung yang adik buat.

Basuh bersih toskandan hiris halus. 1 mangkuk kelapa parut- sangrai dan tumbuk. Masukkan bawang dan udang tadi ke dalam kerabu gaul sehingga mesra 6.

Bolehlah hidangkan kerabu sotong udang kering ini sebagai pembuka selera. - Kelapa parut goreng tanpa minyak 1. Tumbuk semua bahan kecuali kelapa parut.

Cili merah 1 biji dan Cili padi 4 biji. Bubuh garam dan gula. Kelapa parut goreng tanpa minyak 1 cawan.

Cili padi dipotong kecil. - Bunga kantan 1 batang - Serai 1 batang. Cara buat kerabu manggadaging cara buat kerabu pegaga kerabu pegaga sedap pegaga Resepi Kerabu Pegaga.

Tumbuk cili padi cili merah belacan 1 ulas bawang merah dan kelapa parut hingga lumat. Campurkan mangga dengan garam dan air. Masukkan pula kelapa parut goreng dan kacau rata.

Nasi berwarna biru gunakan air perahan bunga khas untuk nasi kerabu pewarna biru tulen Star Brand 2. Kerabu mangga adalah menu pembuka selera yang sangat mudah disediakan dan pelbagai versi resipi sesuai dengan citarasa pembuatnya. Pelbagai jenis resipi 3 langkah resepi.

Perahan limau nipis tidak bubuh pun tidak apa tapi kalau bubuh jadi lagi sedap. Sambal kelapa nyiur Bawang putih 2 ulas Bawang merah besar sebiji- dihiris melintang dibahagi 2 ½ untuk ditumbuk dan ½ lagi tak perlu ditumbuk. Masukkan bahan tumbuk tadi dalam mangkuk.

- Mangga muda 2 biji. Kerabu mangga bersama isi ikan yang segera lazat mudah dan cepat. Bahan-Bahan Resepi Kerabu Mangga.

Masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan bahan tumbuk tadi ke dalam bekas berisi hirisan mangga bayam brazil udang kepal bawang merah yang dimayang dan santan. 1 bji mangga muda yg hampir masak mengkal - parut halus Cili api - ikut sendiri kalau nk pedas bubuh banyak2 3 biji bawang merah - hiris halus 2 sudu besar kelapa parut Segenggam ikan bilis - dibersihkan Belacan bakar- jika suka x bubuh pun xpe Secubit garam dan sesudu teh gula.

Kemudian tumbuk pula kelapa parut. Santan pekat panaskan sekejap dalam kuali untuk bagi kerabu tahan lama. Kacau sebati kesemua bahan.

Goreng sekejap sahaja dan sejukkan dulu campuran kelapa tadi. Mangga muda 2 biji Daun kesum. Bahannya sikit je dan caranya buat pun mudah.

Seikat daun pegaga- direndam dengan air garam dalam 10 minit. 12 biji kelapa parut - digoreng tumbuk kasar Beberapa biji buah limau nipis - jika tak guna mangga parut 1 biji mangga muda - diparut halus Cara cara. Memang sedap dan menyelerakan.


Air Tangan Reen Khan Kerabu Kacang Botol Labu Kacang Limau


Pin On What To Eat


Pin On Masakan Pantang


Pin On Malaysian Dishes


Kerabu Mangga Cooking Food Sambal


Kerabu Kaki Ayam Food Malay Food Cooking

Posting Komentar untuk "Kerabu Mangga Kelapa Parut"