Kerabu Nangka Kelantan
Bahan-bahan 7-8 orang. Saya akan memualakan pencarian makanan tradisional ini dengan negeri kelahiran saya iaitu Che Siti Wan Kembang tak lain tak bukan negeri KELANTANNegeri Kelantan terkenal dengan NASI KERABUNASI TUMPANGAKOK dan KUIH BUTIR NANGKA.
Resepi Kerabu Nangka Mudah Dan Sedap
Resepi 5 Jenis Kerabu Kelantan Yang Sedap Untuk Juadah Berbuka Puasa Salam semua sebut saja kerabu menu yang tidak asing lagi dalam masyarakat melayuSatu hidangan kalau boleh kena ada untuk dimakan dengan nasi.
Kerabu nangka kelantan. Gaul rata hingga sebati. Nasi Kerabu merupakan salah satu. Kali ini saya ingin membawa para pembaca mengenali makanan tradisional Rakyat Negeri Kelantan.
Pelbagai jenis kerabu yang ada ikut negeri masing - masing sebab cara buat pun mesti berbeza - beza. Kalau anda guna santan kotak campor sedikit dengan air panas kalau guna santan yang diperah dari kelapa segar guna air masak untuk memerah santan. Bila masak ia akan timbul.
Dah lama tak makan kerabu nangka. Basuh bersih dn toskan airnya dan dijemur sekejap. Nasi kerabu begitu popular di negeri pantai timur sepeti Kelantan dan Terengganudan sekarang ini ia boleh didapati di seluruh negaraIa juga sering dimakan bersama solok.
RESEPI BUTIR NANGKA KELANTAN YANG SANGAT SEDAP DAN MUDAH. Terdapat pelbagai variasi Nasi kerabu yang berdasarkan kepada warnanyaTerdapat Nasi Kerabu KuningNasi Kerabu PutihNasi Kerabu Hitam dan Nasi Kerabu Biru. Nasi kerabu memang sinonim dengan negeri kelahiran ku negeri Che Siti Wan Kembang yang dikenali sebagai Serambi Mekah.
Jemur untuk jadikan sare lebih putihlebih nampak bersih. Tambahkan santan garam gula secukuprasa dan perahan limau nipis. 1 biji kelapa- ambil santan pekat.
KERABU NANGKA MUDA DENGAN UDANG. Sarea merupakan panggilan kepada rumpai-rumpai laut di Kelantan. Seterusnya tumbuk pulak isi ikan yang direbus.
Kerabu nangka pertama kali buat selalu makan yang beli nangka pulak nangka pokok sendiri. Masukkan bahan tumbuk tadi dalam mangkuk. Apabila dah timbul tu terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
5 potong nangka muda - anggaran 500gm Bahan B 5 biji cili merah 3 tangkai cili padi 1 labu bawang besar - di mayang halus 1 sudu teh asam jawa saya guna jenama adabi garam dan gula secukup rasa 1 inci belacan - di bakar terlebih dahulu. Kerabu sare mentahkering. Nasi Kerabu ini dimasak oleh sepupu saya Cikgu Wan Faizah untuk hidangan buat kami sekeluarga.
Cara menyediakan Kerabu Sare. Biasanya kalau makan kat kedai kerabu selain dari kedai orang Kelantan mereka buat tidak bersantan dan rasanya tak kick. Masukkan nangka yang dihiris halus bersama bahan kisar beras yang sudah digoreng dan dikisar kedalam satu bekasgaul rata.
KERABU NANGKA MUDA NOSTALGIA 3 keping nangka muda 1 mangkuk nangka muda rebus 2 bawang mwrah dihiris 1 biji limau nipis 1 sudu besar kerisik 14 cawan santan pekat 1 sudu teh garam 1 sudu serbuk beras goreng Bahan Tumbuk. Hidangan ini enak dimakan bersama ikan goreng ayam bakar ayam percik daging bakar solok lada keropok budu dan sambal cili. Belimbing buluh dihiris kemudian direndam sekejap dengan air garam.
Antara bahan yang digunakan untuk menghasilkan kerabu sarea ini ialah rumpai laut bersama sambal tumis santan dan isi ikan. One of the key ingredients in Nasi Kerabu. Kerabu Sarea ini juga merupakan makanan tradisional Kelantan.
Ada 2 jenis nasi kerabu disediakan di Kelantan. Kerabu mangga ni lebih kurang kerabu lain juga cuma yang aku buat ni letak santan segar. Berikut adalah antara makanan rakyat Kelantan.
Kemudian tumbuk pula kelapa parut. Bila dah siap bolehlah dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. THESE ARE TRADITIONAL FOOD IN KELANTAN NASI KERABU NASI TUMPANG KUIH BUTIR NANGKA KUIH AKOK KERABU SAREA SIRA LABU Nasi kerabu Nasi Kerabu is a Malay rice dish a type of nasi ulam.
Pernah makan tak kerabu nangka. Nangka muda direbus dan disiat- siat 2. Hai kembali lagi dalam ruangan ingin tahu.
Kerabu kalau ikut negeri ada style tersendiri. Nasi kerabu begitu popular di negeri pantai timur sepeti Kelantan dan Terengganudan sekarang ini ia boleh didapati di seluruh negaraIa juga sering dimakan bersama solok. Resepi nasi kerabu ini juga ada dimuatkan dalam majalah MIDI nak tengok boleh klik di SINI.
Boleh tambah parutan mangga muda untuk lebih sedap. Resipi ini menggunakan santan. Saya bawakan tajuk ini kerana ingin berkongsi maklumat bahawa antara makanan kegemaran yang biasa kita nikmati mungkin sebenarnya berasal dari negeri ini.
Bercakap pasal nasi kerabu makanan tradisional Kelantan ni memang boleh jumpa di mana-mana sahaja terutama ni negeri ini. Nasi yang bewarna biru dihidangkan bersama sayur tauheg dan kubis mentah. Terdapat pelbagai variasi Nasi kerabu yang berdasarkan kepada warnanyaTerdapat Nasi Kerabu KuningNasi Kerabu PutihNasi Kerabu Hitam dan Nasi Kerabu Biru.
Very popular in the east coast states of Peninsular Malaysia. Teringin plak nak makan tapi mana nak cari kat restoren kann so masak sendiri lar Bahan. Dia memang tahu kegemaran saya.
Panaskan air hingga mendidih masukkan doh yang telah digentelkan. Try la buat letak dlm peti sejuk sblm berbuka cair ditekak. Ia menggunakan sejenis rumpai laut yang diolah menjadi satu hidangan dan boleh dimakan bersama nasi putih.
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Nangka muda 2 ulas bawang putih 5 ulas bawang merah 1st lada hitam 2 batang serai 2cm lengkuas Isi ikan kembung rebus 1 cawan santan. Tapi yang proses buah nangka putik bonda lah kalau tak memang tak termakan la.
Tumbuk cili merah cili padi dan belacan hingga lumat. Ada juga yang add on lauk untuk nasi kerabu seperti ayam bakar daging bakar solok lada dan sebagainya. Selain nasinya kesedapan nasi kerabu sangat dipengaruhi oleh sambal tumisnya dan jenis budu yang digunakan.
Biasanyaa kerabu yang dihidangkan di Kelantan mesti kena letak budu. Dan rumpai-rumpai ini dijadikan kerabu bersama dengan sambal tumis yang boleh dimakan bersama nasi. Dan untuk che mat sendiri kerabu perut ala Kelantan menjadi pilihan.
Kerabu Nangka Muda. Tumis Kerabu SareNasi Kerabu. Masa buat ni meleleh dah air liur nak2 bila jus limau kasturi diperah ke dalam kerabu tadi.
Walaupun ianya dikategorikan sebagai kerabu namun tidak bermakna cara pembuatannya mudah seperti kerabu-kerabu lain yang hanya campur gaul sahaja. Warna biru ini terhasial daripada bunga telang yang digunakan. Untuk kuahnya pula masukkan semua bahan ke dalam periuk masaklah hingga mendidih.
MAKANAN TRADISIONAL KELANTAN. Siap kerabu nangka mudatuang diatas pinggan. Memang sedap dan betul betul rasa nasi kerabu Kelantan sehingga saya menambah 2 kali dan sebelah malam makan lagi nasi kerabu yang dibekalkan untuk Nana tanpa rasa bersalah pada diri sendiri pun.
Makanan Tradisional Rakyat Kelantan. 5 cili padi 12 sudu teh belacan 1.
Kerabu Nangka Muda Terlajak Sedap Versi Kelantan Youtube
Kerabu Nangka Muda Turun Temurun Sedap Berdoohhh Doohh Youtube
Resepi Kerabu Nangka Mudah Dan Sedap
Resepi Aqilah Ii Kerabu Nangka Muda Bahan Bahan Nangka Muda Rebus Terlebih Dahulu Dan Toskan Kelapa Parut 1 2 Biji Disangai Santan Pekat 1 Cwn Ikan Selayang Direbus Dibakar Dan
Resepi Masakan Kampung Kerabu Nangka Muda Bahan Bahan Nangka Muda Direbus Terlbh Dahulu Dan Toskan Kelapa Parut 1 2 Biji Disangai Santan Pekat 1 Cwn Ikan Selayang Direbus Dibakar Ambi Isinya Bawang Merah 5
Posting Komentar untuk "Kerabu Nangka Kelantan"