Kerabu Perut Taugeh
Sekarang kakliza sedang menyusunkan 100 resipi yang emnggunakan pemanggang ajaib. Senang je sediakan pes kerabu terlebih dahulu.
½ kilo perut direbus hingga lembut dan dipotong memanjang.
Kerabu perut taugeh. Kerabu taugeh enak diratah macamtu saja. Resepi turun temurun tak sah kalau tak buat bulan-bulan puasa ni. Resepi Kerabu Perut Cara Ilahjy Bahan2.
KERABU PERUT UTARA. Resipi ini menggunakan santan. Resipi Kerabu Perut dengan Taugeh.
Resepi Kerabu Taugeh ini kiriman Kak Raja. KERABU TAUGEH CAMPUR PERUT Bahan-bahan. Memang syok kalau meratah gitu aje.
Ada yang tak suka makan perut tapi ada yang betul-betul menggilai kerabu perut ni kan. Cita Rasa Utara. Bahan-bahan 1 kg perut lembu dibersihkandirebus dan di hiris nipis kacang panjang secukupnya- dihiris halus taugeh secukupnya- di cuci dan di bersihkan 1 bawang besar- hiris halus 4 biji cili padi- dihiris halus 2 biji limau nipis- ambil airnya 1 biji tomato- hiris Sedikit daun ketumbar dan daun kesum- dihiris halus.
Perut lembu bersihkan hiris dan rebus sampai empuk. Kerabu Pucuk Paku dan Taugeh Berkerang. Siap sedia utk dimakan.
300gm taugeh 250gm perut lembu 10 biji cili padi 2 batang serai 1 inci halia 12 biji bawang besar 2 sdb kerisik 2 biji limau kasturi 12 cawan santan pekat cikNor guna santan kotak garam secukup rasa gula secukup rasa sedikit daun kesum - dihiris halus. Kerabu ni tak perlu di masak cuma taugeh perlu dicelur dahulu dan kerang pun harus direbus dan diasingkan isi. Pes ni boleh sediakan awal dan boleh disimpan sejuk beku selama sebulan.
Gaulkan rata semua bahan B dgn ramuan yang siap dikukus. Kalau anda guna santan kotak campor sedikit dengan air panas kalau guna santan yang diperah dari kelapa segar guna air masak untuk memerah santan. Kukus selama 5 minit agar ramuan sebati.
Taugeh jirus air panas jgn rendam. 3 sudu makan kerisik. Pembaca boleh berkongsi resepi masakan di dalam blog iniPembaca juga boleh copy paste setiap menu masakan di sini sekian terima kasih.
Bila dah buat kerabu ni punya la sedap. ½ kilo taugeh dicelur. Bagi peminat kerabu atau yang tercari-cari resipi kerabu yang sedap dan mudah disediakan nah Ana dah siap senaraikan Resipi Kerabu yang korang boleh cuba.
Kerabu taugeh dengan perut oleh. Di sebelah utara kerabu ni selalu dihidangkan di kenduri kendara dan kadang-kadang kerang digantikan dengan perut lembu. Rasa kerabu mestilah rasa masam2 manis.
Print Recipe Pin Recipe. Ada rasa masam manis masin secukup rasa. Dan untuk che mat sendiri kerabu perut ala Kelantan menjadi pilihan.
Kisar bahan A dgn air yg sgt minimum sehingga lumat. Bismillahresepi ummi hari ini kerabu pucuk paku. Memang tak rugi mencuba resipi yg KNor ambil dr dapur IkaMek Siam yg dah lama menyepi tu.
Share to Twitter Share to Facebook Share to Pinterest. Resepi kerabu sotong udang kerang ikan bilis. Boleh cuba resepi mama ni ye.
Kunci kesedapan kerabu ni adalah bahan utamanya iaitu taugeh mestilah segar. Masukkan perutkacang panjangkacang botoltaugehpucuk paku dan air asam jawa. 2 biji bawang besar dihiris halus.
Tambah lagi kalau diletak kerang banyak2 sket heheTaugeh tu KNor tak celur pun KNor lebih suka makan kerabu taugeh ni bila ada rasa rangup2 taugeh tu. Hari ni mama nak kongsi resepi Kerabu Perut. Bertambah sedap dimakan bersama nasi panas dan ikan goreng atau ikan masin.
2 sudu besar kelapa parut yang telah dipanggang dan dikisar. Ini khas untuk yang suka sangat makan kerabu perut tu. 2 biji air perahan limau nipis.
3 cili besar 60g dihiris. Bahan-Bahan Resepi Kerabu Taugeh Segenggam taugeh 12 c isi kerang rebus atau perut 2 sb beras 1 bwg bsr 4-5 cili pd n cili besar 14 c santan pekat 2 sb kerisik sedikit air asam limau garam Belacan. Kalau di kampung kami geng dapur siap buat acara ratah-ratah lagi lepas makan dan bila geng-geng lelaki dah pergi solathehehe.
Toskan Cili api secukupnya sudu kecil belacan bakar air suam biji bawang besar dadu kecil biji tomato dadu kecil Segenggam daun kesum hiris Garam dan gula secukup rasa. Tambah pulak ada kelapa yang disangai. Nak mudahkan korang Ana dah siap-siap asingkan ikut kategori bahan utama kerabu tu seperti ayam daging perut maggi dan seafood.
2 helai daun kunyit dihiris halus. Masa buat ni meleleh dah air liur nak2 bila jus limau kasturi diperah ke dalam kerabu tadi. Kerabu perut salah satu menu yang agak terkenal di kalangan masyarakat melayu terutama menjelang hari raya qurban.
Makin sedaplah duk perabis sorang. Cara Membuat Resepi Kerabu Taugeh 1. Resepi Kerabu Taugeh Kelapa Sangai.
1 bawang merah kecil dibelah dan hiris nipis. Tuang kedalam mangkuk dan campurkan dgn kerisik dan kelapa parut seimbangkan rasa dgn garam dan gula. Ramai yang tak tahu katanya buat kerabu ni.
Posted by orchidmekar at 100800 am. 1 mangkuk kecil perut di potong kecil 1 mangkuk kecil taugeh dicelur 1 biji bawan. Blog Cita Rasa Utara merupakan blog masakan untuk semua jenis masakanAda juga gambar yang saya google dari internetKalau terambil gambar masakan dari seseorang harap maaf.
Satu lagi post pasal resipi hari niresipi kerabu perutrasanya org utara yang suka makan kerabu nihmacam2 ada kat utara tukerabu mangga kerabu perut kerabu daging bakar kerabu kacang botol kerabu taugehdan macam2 lagi lah. Kerabu taugeh kerang ialah paling sedap sekali.
Kerabu Tauge Pucuk Paku Dan Kerang Yummy Food Chef Wan Food
Amie S Little Kitchen Kerabu Perut Taugeh Pucuk Paku Little Kitchen Food Kitchen
Resepi Kerabu Perut Tauge Bahan Bahan 250gm Perut 30gm Tauge 5 Batang Kacang Panjang Dihiris Biji Bawang Besar Dihiris 2 Sudu Makan Makanan Resep Kacang
Posting Komentar untuk "Kerabu Perut Taugeh"