Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Widget HTML #1

Kerabu Pucuk Pegaga

Hari ni buat kerabu ulam pegaga pucuk ceylon serta kacang panjang. Oleh kerana ada bermacam jenis ulaman segar yang saya dapat jadi saya pilih untuk menggunakan kacang botol pegaga dan juga daun selom untuk dibuat kerabu.


Pin On Resipi Simple

Ni Kerabu Tuna Dengan Pucuk Gajus ni mak aku buat untuk makan malam Tapi xsempat nak makan ngan nasi.

Kerabu pucuk pegaga. Ciplak la skit dan tambah serai sebab rasanya macam kalau ada serai lagi sedap. Kebetulan pula ada bahannya. MamaYatie 27 Disember 2010 542 PTG.

Jadi setiap hari tu mesti ada menu ulaman. Resepi kerabu ni boleh digunakan untuk pelbagai jenis ulaman dan sayuran lain seperti taugeh pucuk paku ulam raja dan sebagainya. KERABU PEGAGA DENGAN KERANG UMMIEXCLENT SALAM RAMADHAN DAN SALAM 1 MALAYSIA.

Saya boleh makan meratah ratah begitu sahaja. Petua tradisional ada mengesyorkan bagi wanita yang mengalami masalah peranakan kembang atau lepas kedatangan haid bolehlah makan pucuk pegaga dengan buat ulam atau digulai. Masa di kampong tempohari kakak ipar buat kerabu campuran daun selom pegaga pucuk tenggek burung beberapa pucuk lagi dah lupa.

Sangat sedap kerabu pucuk paku. Bagi komuniti saintifik masih belum ada penyelidikan ke arah ini dilakukan menggunakan sampel pegaga. Next change nak try kerabu pegaga cik wan pulak k.

Kali nie Kak Sue nak kongsi resepi dari adik Kak Sue Alang lagi. Kerabu Pegaga Daun Selom. Resepi Kerabu Pegaga.

Dalam bekas besar masukkan daun pegagagaramgulabahan tumbuk dna gaul rata 3. Oklah meh nak kongsikan resepi kerabu yang sangat sedap ni. Kerabu ni adalah resepi yang diajar oleh emak saya.

Kerabu bahan yang dipotong halus pucuk pegaga daun kesum bunga kantan cili padi. Dah siap semua bahan. Kerabu Pucuk Kaduk Daun Putat Pujuk Gajus.

Kemudian ada urap yang digoreng tanpa minyak untuk seminit dua. Selain dimakan mentah sebagai ulam pegaga juga boleh dimasak lemak atau dijadikan kerabu dan dimakan bersama nasi panas. Amalkan setiap hari sehingga peranakan kecut.

Kutip pucuk pegaga ni dan mak buat kerabu ni. Teringat kerabu pegaga mak mertuasedapnyasaya suka ulam belasah gitu. Kerabu semestinya adalah sajian yang menjadi kegemaran ramai tidak kira kaum dan bangsa.

Tak penah buat seumur hidup. Kerabu Kacang Kelisa Tauge. Saya juga ada kongsikan resepi kerabu pegaga untuk wanita dalam pantang sebelum ini di SINI.

KERABU PEGAGA 1 cekak daun pegaga 1 cawan kelapa parut putih 12 bawang besar 12 biji limau nipis 12 sudu teh garam 1 sudu teh gula 2 sudu santan pekat Bahan tumbuk. Asalnya pegaga dimakan untuk memanjangkan umur tetapi kini ia diambil sebagai ulam dan jus kerana rasa dan baunya yang menambahkan selera. Rasa macam kurangggg je.

Tapi kitorang panggil urap pegaga. Mulanya nak buat sambal belacan dipikir2 buat kerabu saja lah sbb dah lama tak makan kerabu. Ada geng ulam nie seronok sikit Kak Sue sebab Abang Man dan anak-anak kurang sikit ulam kampung nie.

Urap pula lebih kepada ulaman seperti pucuk ubi taugeh daun turi daun selom pucuk paku dan lain2 lagi yang digaul bersama kelapa parut mentah yang telah terlebih dahulu digaul dengan bahan2 perencah seperti udang kering ikan bilis dan lain2 lagi. Panaskan minyak dlam kuali dan tumiskan sikit bahan tumbuk dan kelapa sehingga wangi. Basuh dan hiris daun pegaga 2.

Akhirnya tumbuk udang kering je. Sebenarnya buat kerabu ni mudah ja boleh gunakan macam-macam ulam-ulaman. Kesemuanya digaul dengan bahan yang ditumbuk dan masukkan kerang rebus serta rasakan dengan gula garam juga perahan jus limau.

Actually terpulang pada selera individu nak campur apa2pun. Pas tu gi kedai konon nak cari kerang. Kacau rata dan.

Untuk bahan-bahan yang ditumbukblend kelapa goreng bawang merah lada hitam halia serai dan isi ikan yang direbusbakar. Kerabu taugeh kerabu pucuk paku rasanya arwah mak buat dulu ada rasa serai. Terasa nak buat sajian untuk keluarga hari ni.

Semalam nekad nak try buat kerabu pegaga. D day b4 yesterday ogyep buat kerabu pucuk paku. 300 gm daun pegagabersihkan dan hiris kecil 100 kelapa muda parut 1 sb minyak 2 biji cili merah hiriskan Bahan Tumbuk 1 sb lada hitam 3 ulas bawang merah ikan bilis garam Cara-cara 1.

Masukkan daun pegaga dan kelapaTutup api. Kalau makan ratah pun sedap nasi panas lauk kerabu. Resepinya lebih kurang sama je dengan kerabu2 yang lainSaya memang suka makan kerabu2 niKerabu perut je belum sempat buat lagiyang tu lagi bestthuhuKena tunggu musim raya la baru dapat makan perut lembu lagi2 perut mudaAbah saya ada buat bisnes sampingan jual lembudaging untuk raya.

Salam bahagia semuakali ni nak post kerabu pegaga. Bulan puasa Alang memang datang lepak rumah Kak Sue kali nie. Tapi cik kerang tak berapa cantik hitam aje.

5 cili padi merah sikit belacan 1 genggam ikan bilisudang kering 1. Melayu Cina India dan lain-lain kaum semuanya menggemari sajian sihat ini. Ni sekadar cadangan hidangan je.

Assalamualaikum hi KorangJom buat Kerabu senang mudah cepat yang pasti sedapBahan-bahan Daun PegagaPucuk KopiCili ApiSerai TomatoBawang putih Belacan Udang. Antaranya Pucuk PegagaKerabu IkanKerabu Kacang BotorKerabau Pucuk Selom dan macam-macam lagi. Tapi yang MaDiHaA buat dirumah ni hanya gunakan daun selom ulam raja yang dibawa pulang dari kampong MaDiHaA tempohari.

Maka jadilah kerabu ulaman. Cuma kali ini menggunakan pucuk paku dan juga kelapa goreng.


Urap Daun Beremi Dengan Pegaga Malaysian Food Food Beautiful Food


Resepi Urap Pegaga Kerabu Pegaga Youtube In 2020 Green Beans Dishes Food


Pinterest Osterreich


Kerabu Mentah Kelapa Yummy Food Delicious Luncheon


Kerabu Pucuk Paku Comfort Food Food Luncheon


Pin On Masakan Pantang

Posting Komentar untuk "Kerabu Pucuk Pegaga"